..




ĐOÀN LHSBUL 69' Xin Vĩnh biệt Đại tướng Võ Nguyên Giáp !




Thứ Ba, 1 tháng 4, 2014

Thủ tướng Bul thăm Việt Nam-Theo bài viết của BTT LHSBUL76

Премиерът води бизнеса във Виетнам

Голяма бизнес делегация води премиерът Пламен Орешарски във Виетнам в началото на април, научи “Стандарт”. За Ханой заминават и министрите на икономиката Драгомир Стойнев, на транспорта Данаил Папазов, на земеделието Димитър Греков и на инвестиционното проектиране Иван Данов. Очаква се делегацията да участва и в икономически форум. В последните години търговското салдо между България и Виетнам е отрицателно. Ние изнасяме пшеница, антибиотици, терапевтични медикаменти. Внасяме кафе, обработен пипер и филета от риби. Български компании вече са заявили интерес за инвестиции в изграждането на екоинсталации за рециклиране на отработени масла, винопроизводство и текстилна индустрия.



***
Орешарски ще посети заводи на български фирми във Виетнам

Социалистическата република Виетнам се оказва изключително атрактивна дестинация за властта. За последните осем години премиерът Пламен Орешарски ще се окаже деветият държавник, който поема към Ханой, пише вестник „Преса”.

Преди него през 2006 г. там са ходили Сергей Станишев – като премиер, година по-късно вицепрезидентът Ангел Марин, Цецка Цачева като шеф на парламента (през 2012 г.) и държавният глава Росен Плевнелиев (миналата година). Отделно до Виетнам са пътували министри и зам.-министри от различни кабинети.

Третата официална премиерска визита на Орешарски (първата бе в Китай, а втората в Азербайджан) ще се състои между 5 и 9 април. По информация на „Преса“ министър-председателят ще открие поточна линия за производство на иновативни сухи циментови смеси, направена по българска технология. Заводът се намира на 80 км от Ханой. Инвестицията е на варненската фирма „Екохим“ ООД.

Орешарски е поканен да посети и действащи от няколко години два завода – плетачен и предачен, в град Хюе (Централен Виетнам). Те са на българската фирма „Яна“, която произвежда хавлиени изделия.

Сферите на интерес на родния бизнес са фокусирани в производството на български вина и спиртни напитки със сухи смеси. Във Виетнам се произвеждат и цигари по лиценз на „Булгартабак“ в сътрудническо с местна фирма.

Премиерът ще води в Ханой бизнес делегация, като участниците в нея тепърва ще се уточняват. Соцрепубликата, смятана за една от бързо растящите икономики, предлага добри условия за инвестиции.

Работната ръка е евтина, страната предлага и изгодни условията в индустриалните зони и наемане на земеделска земя на преференциални цени, обяснява пред „Преса“ Александър Александров, ръководител на службата по търговско-икономическите въпроси в Ханой. Колегата му от Хошимин Олег Маринов отбелязва, че крупна виетнамска инвестиция в България обаче все още липсва.

*

В края на октомври 2013 г. в президентския дворец в Ханой Росен Плевнелиев подписа с колегата си Чьонг Тан Шанг декларация за прилагането на Нов модел на икономическо сътрудничество. Според него България трябва да стане транзитна държава за преработка и износ на виетнамски продукти и услуги за Европейския съюз и Югоизточна Европа.

От 2006 г. насам девет представители на държавната власт са били на посещение във Виетнам.
Сергей Станишев - министър-председател (23-25 ноември 2006 г.);
Ангел Марин, вицепрезидент (23-27 април 2007 г.);
Николай Василев, министър на държавната администрация (5-9 април 2008 г.);
Емилия Масларова, министър на труда и социалната политика (6-12 април 2008 г.);
Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на външните работи (1-4 ноември 2008 г.);
Явор Куюмджиев, зам.-министър на икономиката и енергетиката (17-21 ноември 2008 г.);
Цецка Цачева, председател на Народното събрание на РБългария (14-17 април 2012 г.);
Цветан Димитров, зам.-министър на земеделието и храните (28 януари – 4 февруари 2013 г.)
Росен Плевнелиев, президент на Република България (27-31 октомври 2013 г.).
pressadaily.bg

Không có nhận xét nào :

Đăng nhận xét